İntümesan Boya Nedir?

İntümesan Boya Nedir?

İntümesan Boya Nedir?

İntümesan boya, yüksek ısıya dayanıklı olması sebebiyle yangına karşı korunaklı boyalardır. İntümesan boya, bir çeşit yalıtım kaplamasıdır. Yüzlerce testten geçirilmiş olan bu tip boyalar çelik yapıların yüzeyine uygulandığı zaman koruyucu tabaka oluşturduğu görülmüştür. Deneylerde ısıya dayanıklı fırınlarda 120 dakika boyunca alevlere maruz bırakılmış ve bu tip laboratuvar deneylerinden başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Yangına karşı dayanıklı olan intümesan boyalar çelik, ahşap, alçıpan dahil olmak üzere pek çok yüzey üzerinde işe yarar. Ayrıca yoğun beton ve çimento esaslı yüzeylerde de yanmazlık sağlamaktadır. İntümesan boya, yangın sırasında binanın çökmesini önlemek, insanların binadan güvenli bir şekilde tahliyesi için zaman kazanmak ve itfaiye ekipleri için binayı daha güvenli hale getirmek amacıyla kullanılır.
 

İntümesan Boya Nedir? Ne Amaçla Kullanılır? Nerede Kullanılır?

İntümesan boya yangına karşı koruyucu su bazlı bir boyadır. Bu özelliğini içinde bulunan kimyasallardan alır. Boyanın içinde bulunan kimyasallar yüksek ısıya maruz kaldığı zaman şişerek bir alan yaratır ve sürüldüğü yüzeyi korur. Böylelikle binanın yangına karşı direncini artırmaya yardımcı olur. Aşağıda intümesan boyanın kullanım alanları listelenmiştir: İntümesan boya, yangına karşı binaları ve bina elemanlarını korumak amacıyla kullanılır. Binanın dış kabuğu, iç elemanları, duvarlar ve kirişler intümesan boya ile boyandığında yangına karşı koruyuculuk elde edilir. Bu boya ile boyanmış çelik ve hafif çelik yapılar ve yapı elemanları yapısal bütünlüğünü korumaktadır.
 
 
 

Yangına Karşı Koruyucu İntümesan Boya Nasıl Kullanılır?

Yangına karşı koruma amacıyla kullanılan intümesan boyalar içindeki kimyasal maddeler nedeniyle yangın ile temas ettiğinde şişerek altındaki malzeme ile teması önler. Böylece alevler sadece dış yüzeydeki boya ile temas ederek iç malzemenin yanmasını önler.
İntümesan boya, aşırı sıcaklıklara maruz kaldığında genişler ve kaplama genişledikçe yoğunluğundan kaybeder ve bir çeşit yalıtkan görevi görür. Yüksek ısıya maruz kalınca şişer yumuşar ve kimyasallar bir çeşit reaksiyona girer. Bu sayede yalıtkan malzemeye dönüşerek köpük üretir. Bu köpüklenme yangından korunmayı sağlar. İntümesan boya hem ticari binalarda hem endüstriyel binalarda yangın dolayısıyla oluşacak zararı can ve mal kaybını önlemek amacıyla son yıllarda oldukça fazla kullanılmaya başlanmıştır.
 
Okunma: 140     Tarih: 07.02.2023