Hangi Malzemeler Isı Yalıtımında Kullanılır?

Hangi Malzemeler Isı Yalıtımında Kullanılır?
Isı yalıtımı son yıllarda iç ve dış cephelerde çok sık kullanılmaktadır. Avrupa standartlarına göre belirlenen ısı yalıtımı malzemeleri ısı iletkenlik katsayısı 0.065 W/m.k değerinin altında olan malzemeler, ısı yalıtımı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Isı yalıtımının amacı yaz aylarında sıcak havayı, kış aylarında da soğuk havayı dışarıda bırakmaktır. Bu sayede ısı yalıtımı yaptıran kişiler kombi ve klimaların çalışmasında %50'ye varan tasarruf sağlamaktadır.
Isı yalıtım malzemeleri nefes alma kabiliyetine sahip olduğundan dolayı iç mekandaki su buharını dış ortama yine buhar olarak iletmektedir. Isı yalıtımı malzemeleri seçilirken çok dikkatli olunması gereklidir. İç ve dış ortamdaki dengeyi sağlayabilmek için en yüksek seviyede nefes alma özelliğine sahip olmalıdır. Aynı zamanda ısı yalıtımı levhalarının da esnek olması önem taşımaktadır.
Isı Yalıtım Malzemelerinin Özellikleri
Isı yalıtımı malzemeleri kullanılmadan önce özelliklerine dikkat edilmelidir. Isı yalıtımında kullanılacak malzemelerinin ısı iletim katsayısı küçük ve hafif olmalıdır. Aynı zamanda ürünün suyu ve nemi emici özelliği bulunmalıdır. Kokusu olmamalıdır. Ayrıca çürümemeli ve uzun ömre sahip olmalıdır. İlk takıldığı gündeki özelliğini korumalı ve insan sağlığı için zararlı olmamalıdır. Yanıcı özelliği bulunmamalıdır.
İçerideki ısının dışarıya çıkmasını engellemek ve dışarıdaki sıcak ve soğuğun içeriye girmesini engelleyen ısı yalıtımı malzemeleri duvar, çatı, döşeme, pencere, tesisat alanlarında kullanılmaktadır. Çatı, duvar ve döşemelerde EPS, XPS, taş yünü, poliüretan ve ahşap yünü gibi malzemeler kullanılır. Tesisat sistemlerinde elastomerik kauçuk köpüğü, polietilen köpüğü, polioledin köpüğü, cam yünü, taş yünü gibi ısı yalıtımı malzemeleri kullanılır. Pencerelerde ise ısı ve güneş kontrol kaplama yalıtımı camı ve doğramalar kullanılmaktadır. Isı ve güneş kaplaması ayrı ayrı olabildiği gibi beraber olma özelliğinde de bulunmaktadır.
Isı Yalıtımı Malzemelerinin İç Yapısı
Neredeyse her binada soğuk ve sıcak yüzeylerin yalıtılması için farklı ısı yalıtımı malzemeleri kullanılmaktadır. Isı iletim direncini arttırmak ve dışarıya kaçan ısıyı en aza indirmek için ısı iletim katsayısı 0.060 kcal/mh oC değerinin altındaki malzemeler kullanılmaktadır. Yalıtımda bu değerin üzerindeki malzemeler ise yapı malzemesi olarak adlandırılır.
Isı yalıtımı malzemelerinin iç yapısı taneli, lifli, hücreli, reflektif yapıya sahiptir. Tanecikli yapıya sahip olan ısı yalıtımı malzemelerinin uygulama esnasında malzemeler arasında hava boşluğu bulunur. Tanecikler düzensiz olduğunda dolayı da hava hareketi oldukça az olmaktadır. Bu sebeple de ısı geçişi düşük olur. Isı yalıtımı malzemelerini kullanmadan önce malzemelerin özellikleri ve iç yapıları iyice öğrenilmelidir.