İç Cephe Yalıtım Kaplaması
İç Cephe Yalıtım Kaplaması
İç cephe yalıtım kaplaması, binanın iç ortamının ve dış ortamının arasındaki dengenin sağlanmasında ve iç ortamda uygun koşulların yaratılmasında kullanılan bir sistemdir. İç cephe yalıtım kaplamasının amacı aşağıda listelenmiştir:
- İç mekan ısı performansının artışı
- İç mekanda su ve nem düzeyinin kontrolünün sağlanması
- Yapı elemanlarının dayanıklılığını arttırması
- Kimyasal etkilere direnç sağlaması
- Bakım ve temizlikte kolaylık sağlaması
- İç mekanda oluşabilecek küf mantar ve rutubeti engeller.
- Parazitlere karşı koruyuculuk
İnsan yoğunluğunun fazla olduğu binalarda, okullar, hastane, alışveriş merkezi, büro, sinema ve konser salonları, çok katlı konutlar gibi yoğun insan kullanımına maruz kalan binalarda iç cephe yalıtım kaplaması olarak seçilen malzemelerinin ısı yalıtımı özelliğinin yanı sıra yangın koruma özelliği, ses yalıtımı, nem ve buhar difüzyon gibi özelliklerinin de bulunması gerekir.
İç Cephe Yalıtım Kaplaması Çeşitleri
İç cephe yalıtım kaplaması sırasında kullanılan malzemelerin toz testi, sağlamlık testi ve su testi gibi testlerden geçmiş olmalıdır. İç cephede yapılan yalıtımlarda kolon kiriş ve döşemelerde yoğuşmayı engellemek ve ısı kayıplarını engellemek amacıyla ısı köprüleri kurulmalıdır. Anadolu'da uygulanan yalıtım malzemesi çeşitleri, mukavvalar, keçeler, yalıtım levhaları, mantar levhalar, yün, asbest, perlit, magnezit köpük, cam köpüğü, ısı yalıtım tuğlaları, hafif Beton elemanlar, Poliüretan Köpük, elastik kauçuk köpüğü, melamin köpüğü gibi malzemelerdir. Tüm bunların yanı sıra teknolojinin gelişmesi ile birlikte iğne başlı kristal üreten su yalıtım malzemeleri ve yüksek kalitede mühendislik ürünü içeren iç cephe yalıtım malzemeleri tercih edilmeye başlanmıştır.
İç Cephe Yalıtımı Özellikleri Nedir?
İç cephe yalıtım kaplaması, mekan içlerindeki ısı performansını arttırarak nem ve su dengesini sağlar. Kuru odalarda nem dengesini sağlarken mutfak banyo gibi su buhar ve neme sürekli olarak maruz kalan ortamlarda buhar kesici özelliğe sahiptir. Duvar sistemine ısı depolama yeteneği kazandırır ve odanın daha çabuk ısınmasını sağlar. Aynı zamanda daha geç de soğumasını sağlar. Arada sırada kullanılan odalar ve sürekli çalıştırılmayan ısıtma sistemleri için de oldukça elverişlidir. İç cephe yalıtım kaplaması malzemeleri ve özellikle ısı yalıtım malzemelerinden beklenen özellikler su ve nemden etkilenmez oluşudur. Bunların yanı sıra yanmazlık ve alev geçirmezlik özelliği, basınç ve çekme gücü, ısı tutuculuk özelliği, kokusuz oluşu, kimyasal etkilere dayanıklılık buhar difüzyon ve direnç özelliği aranır. En önemlisi de iç cephe yalıtım kaplamasının insan sağlığına ve çevreye zararlı olmayan malzemeden seçilmiş olmalıdır.