Isı İzolasyonu Sağlayan Yalıtım Malzemeleri
Isı İzolasyonu Sağlayan Yalıtım Malzemeleri
Yalıtım malzemeleri binalarda ya da diğer yapıların çeşitli yüzeylerinde ısı kaybını önlemek ve ısı kazancı sağlamak ya da kontrol etmek amacıyla kullanılan malzemelerdir. Bu malzemeler kullanıldığı her yapıda enerji verimliliğini arttırırken enerji maliyetlerini düşürmektedir. İç mekânların da daha konforlu hale gelmesini sağlayan bu malzemeler çevresel etkileri azaltmaktadır. Fosil yakıtların kullanımını da azaltan yalıtım malzemelerinin sese, ısıya ve suya karşı etki sağladığı bilinmektedir. Konforu düzeyini arttıran bu malzemeler arasında cam yünü, taş yünü, EPS, XPS, PİR, mineral yün ve cam köpüğü yer almaktadır. Cam köpükler camın ısıtılmasıyla oluşan malzemelerdir. Yüksek düzeyde ısı ve ses yalıtımı sağlamaktadır.
Isı Yalıtım Malzemesi Nasıl Seçilmelidir?
Isı izolasyonu sağlayan
yalıtım malzemeleri seçilirken çeşitli faktörler göz önüne alınmalıdır;
- Hangi bölgeye ne kadar düzeyde uygulama yapılacağı dikkate alınmalıdır.
- Isı iletkenlik katsayısı incelenmeli ve ısı iletkenliğinin düşük olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü iletkenlik katsayısı düşük olan izolasyon malzemesinin performansı yüksek olmaktadır.
- Yangına karşı dayanıklı malzemeler seçilmelidir. Yangın direnci yüksek olan malzemeler binaların yangın riskini ortadan kaldırmaktadır.
- Nem direnci düşük olan malzemeler tercih edilmelidir. Islak bölgelere uygulanacak olan malzemelerin su emme özelliği düşük olmalıdır.
- Malzemelerin maliyeti dikkate alınmalıdır. Maliyeti düşük ancak kalitesi yüksek olmalıdır.
- Uzun vadede enerji tasarrufu sağlama potansiyeli yüksek olan malzemeler seçilmelidir.
Isı Yalıtım Malzemeleri Nasıl Uygulanmaktadır?
Dayanıklılığıyla, türüyle ve kalitesiyle bağlantılı olarak uygulanan
yalıtım malzemeleri uygulanacak yüzeye göre tercih edilmektedir. Duvarlara, çatılara, zeminlere ve pencerelere uygulanan bu malzemeler yapıştırma ve montaj tekniğiyle uygulanmaktadır. Bazı maddeler sıkıştırma tekniğiyle, bazı maddeler ise püskürtme tekniğiyle uygulanmaktadır. Her malzemenin tek bir uygulama yöntemi vardır ve uygulayıcılar bunu kullanırlar. Uygulamanın tamamen talimatlara uygun şekilde yapılması önemlidir. Aynı zamanda malzemelerin türü ve kalitesi de dikkate alınmalıdır. Malzemelerin kısa sürede deformasyona uğramaması için de düzenli şekilde bakım ve gerekirse yenileme yapılmasına özen gösterilmelidir. Malzemeler temin edilirken mutlaka uygulanmasına dair gerekli olan tüm talimatlar da üreticilerden temin edilir. İyi bir kaliteye sahip olan malzemeler çok daha kolay şekilde uygulanır ve uzun ömürlü olur.