Isı ve Ses İzolasyonu Yapan Yalıtım Malzemeleri
Isı ve Ses İzolasyonu Yapan Yalıtım Malzemeleri
Yalıtım malzemeleri ısı ve ses için ayrı şekilde ele alınır. Adından da anlaşılacağı üzere yalıtım amacıyla uygulanan bu malzemelerin çeşitleri oldukça fazladır. Kullanılacağı alana bağlı olarak, yüzeye bağlı olarak ve farklı eylemlere bağlı olarak ısı ve ses yalıtımı yapan malzemelerin kalitesine de çok dikkat edilir.
Genel olarak bakıldığında ısı ve ses izolasyonu yapan yalıtım malzemeleri arasında cam yünü, taş yünü, EPS, XPS, cam köpüğü, kalsiyum silikat, melamin köpüğü, PVC köpük, fenol köpüğü, politilen köpük, elastomerik kauçuk köpüğü, poliüretan köpük, mineralize ağaç lifleri, kenevir, keten, aerojel ve vakum yalıtım panelleri yer alıyor. Bu sayede ne kadar çeşitli malzemeler olduğu da aşikar şekilde görülüyor.
Ses Yalıtım Malzemeleri ve Özellikleri
Ayrı bir şekilde ele almak gerekirse ses
yalıtım malzemeleri sayesinde başarılı bir şekilde ses yalıtımı elde edilir. Ses yalıtımında sıklıkla kullanılan malzemeler arasında piramit ses yalıtım süngeri, rulo ses yalıtım levhası, sünger ses yalıtım plakası, mantar ses yalıtım plakası ve taş yünü yer alıyor. Her birinin kullanımı ve uygulanması aynıdır. Maliyet açısından farklılıkları mevcuttur.
Piramit ses yalıtım süngeri daha çok disko ve sinema salonu gibi alanlarda tercih edilir. Rulo ses yalıtım levhası düz bir şekle sahiptir ve içeriden ses çıkışını engeller. Sünger ses yalıtım plakası değişik renk ve kalınlıklara sahiptir. Taş yünü en iyi ses ve ısı yalıtım şekli olarak bilinir. Mantar ses yalıtım plakası ise en pratik malzeme olarak bilinir.
Isı Yalıtım Malzemeleri ve Özellikleri
Cam yünü, taş yünü, EPS, XPS, cam köpüğü, kalsiyum silikat, melamin köpüğü, PVC köpük, fenol köpüğü, polietilen köpük, elastomerik kauçuk köpüğü, mineralize ağaç lifleri ısı yalıtım için kullanılan malzemeler arasında yer alır.
Çeşitli özelliklere ve maliyetlere sahip olan ısı
yalıtım malzemeleri arasında yer alan cam yünü inorganik kökenlidir. Taş yünü bazalt ve diyabaz gibi taşlar eritilerek yapılır. Performanslarının arttırılması adına enerjilerine, eritilme özelliklerine ve derecelerine yüksek ölçüde dikkat edilerek elde edilir. Basınç dayanımları da genellikle yüksektir ve çürümeyen ısı yalıtım malzemeleridir.