Isı Yalıtım Malzemeleri ve Çeşitleri

Isı Yalıtım Malzemeleri ve Çeşitleri

Isı Yalıtım Malzemeleri ve Çeşitleri

Isı yalıtım malzemeleri farklı şekillerde piyasada bulunmaktadır. Her biri farklı özelliğe sahip olan ürünler binaların iç ve dış cephesine rahatlıkla uygulanabilmektedir. Isı yalıtım malzemeleri olarak cam yünü, taş yünü, selüloz yünü, genleştirilmiş polistren levhaları, ekstrüde polistiren levhaları, cam köpüğü, fenol köpüğü, poliüretan köpük gibi ürünler sayılabilir.
Uzman kişiler ile görüşerek ısı yalıtımı yapılacak alana en uygun ürünü seçebilirsiniz. Doğru seçilen malzeme ile evinizde çok az soğutma ve ısıtma yaparak gerekli sıcaklığı ya da soğukluğu elde edebilirsiniz. Bu sayede enerji tasarrufu yapabilir ve faturalarınıza yansıyan rakamı düşürebilirsiniz. Uzun ömürlü olduklarından dolayı sık sık yalıtım yaptırmanıza gerek kalmayacaktır.

Isı Yalıtım Çeşitleri Nelerdir?

Isı yalıtımı, dışarıya kaçan ısı miktarını en az seviyeye indirerek ya da ısı iletim direncini arttırarak etki gösterir. Normal şartlarda duvarlar ısının yüzde 30 ya da 40'ını kaybetmektedir. Ancak ısı yalıtım malzemeleri kullanarak bu kaybın önüne geçilebilir. Isı yalıtımı çeşitleri hangileridir diye bakıldığında cam köpüğü, fenol köpüğü, poliüretan köpük, cam yünü, taş yünü, ekstrüde polistren, genleştirilmiş polistren ve selüloz yünü olduğu görülmektedir.
Bu malzemelerin de kendi içlerinde farklı çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin cam yününün bakalitli ve bakalitsiz çeşitleri bulunur. Aynı şekilde taş yününün de düşük yoğunluklu ve yüksek yoğunluklu olmak üzere iki çeşidi bulunur.

Isı Yalıtımının Önemi Nedir?

Isı yalıtımı gerek eski binalarda gerekse yeni yapılan inşaatlarda kesinlikle bulunması gerekir. Isıyı dengede tutmaya yarayan uygulama, evlerde az miktarda ısıtma ve soğutma enerjisine gereksinim duyulmasını sağlar. Bu sebeple de ısı yalıtımının önemi büyüktür. Maddi olarak da büyük katkılar sağlayan ısı yalıtımı yaptırmak için uzman görüşü almak önem arz etmektedir.
Isı yalıtım malzemeleri uygulama alanlarına göre tercih edilmelidir, çeşitli özelliklere de sahiptir. Ancak yalıtımın doğru olması için doğru malzemenin seçilmesi gerekir. Onaylı, kaliteli ve uzun ömürlü olan malzeme tercihinde bulunmak gerekir. Isı yalıtım malzemelerinin ısı katsayısı oldukça düşüktür. Ayrıca su ve nemi emme özelliği bulunur. İnsan sağlığı için zararlı olmayan ürünler aynı zamanda yangına karşı da koruyucudur.
Okunma: 43     Tarih: 26.03.2024