Isı Yalıtımı

Isı Yalıtımı

Isı Yalıtımı ve Isı Yalıtım Malzemelerinin Özelikleri

Isı yalıtımı, ev içi ve tüm kapalı mekanların içerideki mevcut sıcaklığını istenilen seviyede tutmak için yapılan yalıtım türüdür. Isı yalıtımı dışarıdaki iklim koşullarının yarattığı ısınma ve soğuma sırasında enerji tasarrufu sağlar. Bunun yanı sıra binaları ve yapıları her türlü olumsuz hava koşullarından ve dış etmenlerden koruyarak yapının ömrünü uzatır.
Yalıtım malzemeleri ve ısı yalıtımı boyası ile uygulanan ısı yalıtımı yapılardaki nem ve neme bağlı olarak küflenme çürüme bozulma, bunun dışında don hasarı ve demir aksamlarının çürümesi korozyon problemleri gibi soruları engellerler. Binanın ömrünü uzatır, içinde yaşayan insanların sağlıklı nefes alma, rutubet sonucu oluşan eklem ve kas ağrıları gibi temel sağlık sorunlarını giderir.
 

Ev İçi Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımı günümüz nano teknolojisi ile geliştirilen ve yüksek mühendislik sonucu oluşturulan ısı yalıtım boyaları ile gerçekleştirilir. Geleneksel olarak Anadolu'da kullanılan ev içi yalıtımı, oluklu mukavvalar, keçeler, yalıtım levhaları, Pamuklu yünlü ürünler, taş yünü, köpük, kalsiyum silikat, Poliüretan Köpük gibi malzemeler kullanılarak yapılır.
Ev içindeki döşeme, kolon kiriş, pencerelerin dış duvara bağlandığı kısımlarda oluşan ısı kayıplarını ortadan kaldıran sistemler uygulanır. Uygulamaya geçilmeden önce yapıdaki varsa hasarlar tespit edilerek bozulmalar ve çatlaklar giderilerek tamir edilmektedir. Dış duvarın iç yüzeyinin izolasyon pano, ısı yalıtım levhası, yalıtım sıvası, elyaf sıva filesi, iç cephe boyası, yalıtım boyası ve onun üzerine istenirse dekoratif kaplama yapılmaktadır.
 

Enerji Tasarrufu Kapsamında Isı Yalıtımı Bilinci ve Önemi

Isı yalıtımı, kışın ısıtma ve yazın soğutma için harcanan enerjiden tasarruf ederek hem bireysel hem de ulusal ekonomiye katkı sağlamaktadır. Hem ülkemizde hem de dünyada enerji ihtiyacı gün geçtikçe artmakta fakat enerji kaynakları azalmaktadır. Binaları ısıtmak için kullanılan enerji ve sanayi sektörlerinin harcadığı enerji dünya enerji tüketiminin %74'ünü oluşturmaktadır.
Doğalgaz ve elektrik sarfiyatı İstanbul'daki evleri ısıtmak için bir yılda harcanan miktar; yalıtımsız evlerde toplamda 3.70 ton ve yalıtımlı evlerde sadece 1 ton olmaktadır. Bu durum ısınmak için harcanan faturaların yalıtımsız evlerde yalıtımlı evlerden 3 kat daha fazla olduğu anlamına gelir. Isı yalıtımı, sadece faturaların üçte bir oranında azalması için değil, olası hava kirletici ve zararlı maddelerin çevreye salınmasının önlenmesi için de gerekli bir durumdur.
Okunma: 244     Tarih: 16.01.2023