Isı Yalıtımı ile Yüksek Enerji Tasarrufu İçin 10 İpucu
Isı Yalıtımı ile Yüksek Enerji Tasarrufu İçin 10 İpucu
Isı yalıtımı uygulamaları ile enerji tasarrufunda bulunmak mümkün. Konutlarınızı ısıtmak ya da soğutmak için farklı enerjilerden faydalanırsınız. Elektrik ve doğalgaz bunların başında gelir. Eğer faturalarınızı düşürmek ve tasarrufta bulunmak istiyorsanız bazı önemli ip uçları bu konuda size faydalı olabilir.
- Doğru malzeme seçimi: Isı yalıtımları binaların içinde ve dışında yapılır. Bundan başka temelde, kolonlarda, kirişlerde ve çatıda yapılacak olan yalıtımlardan bahsedebilmemiz mümkün. Doğru malzeme seçimi ile enerji tasarrufunda bulunursunuz.
- Uzman ekipten yardım almak: Isı yalıtım çalışmalarında profesyonel ekiplerden yardım almak gerekir. Yapılacak olan doğru işçilikler malzeme ömrünü artırdığı gibi uzun süreli kullanımı da sunar.
- İklim şartlarına uygun malzeme tercih etmek: Yaşadığınız şehrin iklimi nasıl belirlemeli ve ona uygun yalıtım çalışmalarının yapılmasını sağlamalısınız. Soğuktan etkilenmeyen, sıcakta erimeyen malzemeler tercih edilmelidir.
- Mantolama ile enerji tasarrufu: Binanın dış kıyafeti eskir ve yıpranırsa sıcak ya da soğuk hava direk binanın içine girer. Bu durum fazla enerji tüketimine neden olur. Mantolama çalışmaları ile buna engel olabilirsiniz.
- Çatı izolasyonu ile enerji tasarrufu: Çatılar soğuk, sıcak, yağmur, rüzgar gibi olumsuzluklara direk maruz kalır. Bu durumdan alt katta yaşayan kişiler etkilenirken tüm bina sakinleri de olumsuz etkilenebilir.
- Kolon, kiriş ve tablelerde yapılan ısı yalıtımları: Kolon ve kirişler binaların taşıyıcı elemanı olarak bilinir. Betondan oluştuğu için istenilen ısıyı üzerinde muhafaza etmez. Ancak bu bölümler ısı yalıtım malzemesiyle kaplanırsa enerji tasarrufunda bulunulur.
- Pencere ve kapılarda yapılacak olan yalıtımlar: Pencereler dışarıdaki olumsuz havadan konutu koruyan bölümlerdir. Küçük boşluklar, eskiyen penler, pencere çevresinin yalıtımsız olması enerji kayıplarına neden olur.
- İç duvarların yalıtılması: İç duvarlarda özel yalıtım çalışmaları yapılır. Böylece evin iç kısımları dışarıdan gelecek olan olumsuz hava şartlarına karşı korunmuş olur.
- Binanın konumuna uygun yalıtımlar: Binanın cephesi, müstakil ya da müşterek konut olması, yüksekte ya da çukurda yer alması, ayrık nizam ya da bitişik nizama sahip olması gibi ayrıntılara dikkat edilerek yalıtım çalışmaları yapılmalıdır.
- Temelde yapılacak olan ısı yalıtımları: Zemin ve bodrum katlarının her zaman soğuk olduğu bilinir. Toprağa yakın olmasıyla soğuk havaya maruz kalır. Temelde ve yan duvarlarda yapılacak olan ısı yalıtımı uygulamaları ile soğuk olmasını giderebilirsiniz. Az enerjiyle hemen ısınan mekanlar elde edebilirisiniz.