Isı Yalıtımı ve Faydaları

Isı Yalıtımı ve Faydaları

Isı Yalıtımı ve Faydaları

Isı yalıtımı enerji kayıplarını önlemek için yapılmaktadır. Türkiye, enerji kaynakları bakımından yurt dışından enerji ithal etme oranı her geçen yıl daha da artan bir ülkedir. Bu da enerji tüketiminde dışa bağımlı olunduğunu gösterir. Bu durumun değişmesinde en azından vatandaşlar olarak bilinçli enerji tüketerek Türkiye'nin enerji tüketiminin azaltılmasında katkı sağlayabiliriz.
Isı bir enerjidir ve fizik kuralları gereği ısı, her zaman yüksek sıcaklıklı bir ortamdan daha düşük sıcaklıklı ortama doğru hareket eder. Bu durum yalıtımsız binalarda kış aylarında ısı kaybına neden olurken yaz aylarında ise istenmeyen sıcak havanın içeri girmesini sağlayarak yine fazladan enerji kaybına neden olur. Bu durumu engellemek için ısı yalıtımı yapmak gerekmektedir.
 

Binalarda Isı Yalıtımı Faydaları Nelerdir?

Binalarda ısı yalıtımı yapmak gereksiz enerji kayıplarını engellemektedir. Aşağıda ısı yalıtımının faydaları maddeler halinde listelenmiştir: Yukarıdaki paragrafta ısının sürekli olarak yüksek sıcaklıklı ortamdan düşük sıcaklıklı ortama doğru transfer olduğu belirtilmiştir. Isı yalıtımı, 2 ortam arasındaki ısı geçişini en aza indirmek amacıyla yapılmaktadır.
 

Isı Yalıtımı Ne Gibi Faydalar Sağlar- Isı Yalıtımının Faydaları Örnek

Her bina ve binanın yapımında kullanılan taşıyıcı öğeler ve malzemeler yıllar geçtikçe hava şartlarından etkilenerek çeşitli yıpranmalara maruz kalır. Isı yalıtımının iki amacı vardır. Birincisi binayı dış etkenlerden; soğuk hava, sıcak hava, yağmur, rüzgar, kar ve neme maruz kalarak meydana gelen malzeme çürümeleri gibi faktörlerden korumaktır. Hem de içinde yaşayan insanların daha konforlu istenilen sıcaklık ve nem oranında yaşamalarını sağlamaktır. Dolayısıyla yalıtım hem binayı hem içindeki insanların sağlığını korumak için yapılmaktadır.
Isı yalıtımı faydalarına örnek olarak, yalıtımsız bir binanın enerji giderleri ile binaya yalıtım yapıldıktan sonraki enerji giderleri karşılaştırıldıktan sonra enerji tüketiminde %80 oranında bir düşüş tespit edilmiştir.
Okunma: 275     Tarih: 07.02.2023