İzolasyon Boyası

İzolasyon Boyası

İzolasyon Boyası

İzolasyon boyası ile ısı yalıtımı hem iç cepheden hem dış cepheden yapılabilmektedir. Su geçirmezlik özelliğinin yanı sıra su buharı geçirgenlik özelliği olması nedeniyle aile ve halk sağlığı açısından rahat nefes alınabilen ortamlar yaratmaktadır. İzolasyon boyası ile ısı yalıtımı sağlanması binada yaşayanlar için daha iyi şartlar ve konfor sağlarken daha az yakıt masrafı, enerji tasarrufu, temiz hava ülke için döviz kazancı ve kalkınma anlamına gelir.
Dış cephede uygulanan izolasyon boyası yağmur, kar ve dolu darbelerine karşı dayanıklı mevsimsel değişikliklerde donma ve çözünme döngülerine karşı direnç sağlamaktadır. İç cephede uygulanan izolasyon boyası ise su geçirmezlik özelliğine sahip olmakla birlikte su buharı geçirir yani iç mekanın nefes almasını sağlar ve ayrıca dekoratif amaçlı da kullanılır. Duvarın içindeki kılcal hava kanalları ve gözeneklerini doldurarak yalıtım malzemesinin ısı transferini yükselten izolasyon boyası, olumsuz çevre ve iklim koşullarından koruyarak bina ömrünü ve dayanıklılık kapasitesini artırmaktadır.
 

İzolasyon Boyası Nedir?

İzolasyon Boyası, ısı yalıtımı sağlayarak enerji harcamalarını kısıtladığı için doğaya salınan zararlı gazların oluşumunu azaltan bir boya çeşididir. İzolasyon boyası ısı yalıtımı sağlamanın yanı sıra buharı geçirgenlik özelliği sayesinde binaların nefes almasına izin verir. Böylelikle yaşanabilen havadar ve yüksek hava kalitesi ile dolu iç mekanlar elde edilir.
Isı yalıtım için kullanılan izolasyon boyası enerji tasarrufunda uygulama olmayan alana göre %80'in üzerinde enerji tasarrufu sağladığı gözlenmiştir. Havayı kirleten fosil yakıtlar ısınma amacıyla hava kirliliğine neden olmaktadır. Oysaki ısı yalıtımı yapılmış binaların iç mekan ısısı sağlandığı takdirde ısı kaybı %70'e kadar engellenerek çevreye salınan zararlı gazlar aynı oranda azaltılmaktadır. Hava kirliliği önlenirse kış aylarında yetişkin ve çocukların hastalık oranı da düşecektir.
 

İzolasyon Boyası Nasıl Yapılır?

İzolasyon boyası uygulamadan önce yüzeylerin kir, toz, yağ, kalkmış sıvalar veya kabarmış boyalardan arındırılmış olması gerekir. Varsa çatlaklar onarılır ve delikler kapatılarak yüzey temizlenmiş kurutulmuş ve izolasyon boyası sürülmeye uygun hale getirilmelidir.
Binaların dış cephede son kata uygulanan renginin koyuluğu bile sıcaklık farkının neredeyse iki kat etkilediği ölçülmüştür. Özel olarak üretilmiş izolasyon boyalarında tüm renk pigmentleri bu durum göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. İzolasyon Boyası, rulo ve fırça ile püskürtme tabancası ile püskürtülerek uygulanabilmektedir.
Okunma: 300     Tarih: 16.01.2023