Yalıtımlı Boya

Yalıtımlı Boya

Yalıtımlı Boya

Yalıtımlı boya hem endüstride hem sosyal konutlarda kullanılarak enerji tasarrufu sağlar.  Yalıtımlı boya, kapalı alanlarda iç mekan sıcaklığını istenilen değerde tutmayı sağlar. İç ortamın kışın ısınmasını yazın ise soğumasını kolaylaştırarak harcanan enerjide tasarruf sağlayarak çevre kirliliğinin önlenmesine neden olur. Binalardaki ısı kaybının çeyreği çatılardan, yarısından fazlası duvar ve pencere açıklıklarından, %15 kadarı da zemin döşemelerinden kaynaklanır. O yüzden bu alanlarda ısı yalıtım malzemesi olarak yalıtımlı boya kullanılması iç ve dış ortam arasındaki ısının transferini minimuma indirerek enerji tasarrufu yapmanıza sebep olacaktır.
 

Yalıtımlı Boya Özellikleri

Yalıtımlı boya, insan ve çevre sağlığı açısından sağlıklı olduğu laboratuvar testleri ile kanıtlanmıştır. Temiz hava anlaşması gereğince kontrol edilen boya ve vernik uygulamasında atmosfere salınmış olan uçucu bileşenler su bazlı boyalarda su çözücü özelliği sayesinde daha sağlıklıdır. Yalıtımlı boya, ısı ve su geçirimsiz özelliği ile içerideki ortamın ısı dengesini istenilen noktada sabit tutar. Isı ve nem dengesini sağlayarak ortamı küf, rutubet, bakteri gibi unsurlardan arındırır.
Isı yalıtımlı Boya'nın pH değeri 8 ve 8.20 arasındadır. Bu durum insan sağlığı açısından zararsız malzeme ile üretildiğinin göstergesidir. Yoğunluğu 0.79'dan yüksek katı madde miktarı 45 50'dir. Yalıtımlı boya sıcağa ve soğuğa karşı korunaklı ve düşük ısı iletkenliği olan malzemelerdir. Su ve nemden etkilenmez, bu boyalar su tutmaz. Su buharına karşı geçirgenlik direnci bulunur. Yalıtım malzemesi olduğu için çekme mukavemeti ve genleşmeye karşı dayanıklılık özelliği vardır.
 

Yalıtımlı Boya Nasıl Yapılır?

Yalıtımlı boya uygulamasına geçmeden önce yüzey hazırlığı yapılır. Varsa yüzeyde kırık çatlak gibi unsurlar tamir edilir ve delikler doldurulur. Boya uygulamasından önce çok iyi karıştırılarak homojen hale getirilmelidir. Su bazlı yalıtımlı boya çift komponentli olduğu için uygulanacağı zaman 2. komponent eklenir. Düşük basınçlı boya tabancaları ile uygulanabildiği gibi fırça ile de uygulanmaktadır. Boya tabancasının nodül çapı 1.8 ve 2 milimetre arasında olmalıdır.
Genç boya katmanına sürüldükten sonra en az 30 dakika bekletilmesi ve daha sonra 2. katı uygulanması dayanıklılık ömrünü uzatmaktadır. Boya ile ısı yalıtımı yapmak insan ve çevre sağlığı açısından yararlı olduğu gibi aile ve ülke ekonomisine de enerji tasarrufu sağlayarak katkı sunmaktadır.
 
Okunma: 231     Tarih: 17.01.2023