Yangın Koruma Boyası

Yangın Koruma Boyası

Yangın Koruma Boyası

Yangın koruma boyası, binaların yangına karşı korunması amacıyla yangın yalıtımını sağlayan boya tipidir. Laboratuvarlarda muayene deneyleri yapılmış ve yangına karşı koruma özelliği kanıtlanmış boyalardır. Bu boyaların bir diğer adı intümesan boyadır. Yangına karşı can ve mal güvenliği sağlamak için özel üretilen izolasyon malzemeleri ve yangın yalıtımı sağlamak için uygun boyalar kullanılmalıdır. Yangın boyasının uygulama yapıldığı alanlar oldukça fazladır. Yangın boyası, betonarme, çelik yapılar ve ahşap yapılarda kullanılır. Sıvalı iç ve dış yüzeylerde, çatılarda, yangın merdivenlerinde kullanılır. Bunun dışında fabrika ve imalat atölyeleri- işletmeler, endüstriyel yapılarda, askeri tesislerde, termik santrallerde kullanılmaktadır. Son zamanlarda ticari kullanımın yanı sıra konutlarda da kullanımı tercih edilmektedir.
 

Yangın Koruma Boyası Özellikleri

Binalarda herhangi bir aleve veya büyük yangına maruz kalınca 120 dakika boyunca dayanıklılık özelliği olan boyalar bulunur. Boya kendi özelliği olan şişme özelliğini kullanarak yangına maruz kalınca şişerek alt tabakayı korumaktadır. Boya içindeki kimyasal bileşenler yangınla reaksiyona girince yüzeyin sıcaklığının aşırı derecede yükselmesini engeller. Su buharı geçirgenlik özelliği sayesinde nefes yüzeyi nefes alışına engel teşkil etmez. Yangın koruma boyası, her türlü yapıda kullanılmakla birlikte, çelik, hafif çelik veya sıcak hadde çelik binalarda kullanımı çok elverişlidir. Çelik yapılarda, eğer önlem alınmazsa ve yangın koruyucu boya ile boyanmazsa yangın karşısında yapı elemanlarının gücü azalır ve binanın bütünlüğünde bozulmalar ve çökmeler yaşanabilir. Yangın sonrasında tekrar kullanım hedefleniyorsa en iyi alınacak önlem yangına karşı koruyucu boyalar ile yapı elemanlarının boyanmasıdır.

 

Yangın Koruma Boyası Uygulama Nasıl Yapılır?

Yangın koruma boyası, sürülerek veya püskürtülerek uygulanır. Kuruyunca yüzeyde kuru bir tabaka oluşturur. Yangınla temas edince boya içindeki kimyasallar reaksiyona girer ve boyanın şişmesini sağlar. Şişen yüzey arada katman oluşturarak iç yüzeyle teması engeller ve yangının geçişini engeller. Uygulamasına başlamadan önce yüzeyler temizlenir ve kurutulur. Çamurlar yağlar kir ve tozlardan arındırılır. Astar atılarak 4 saat kadar kurutulur. Kullanımdan önce boya karıştırılarak homojen olması sağlanır. Uygun bir rulo boya fırçası veya püskürtücü ile yangın boyası uygulaması yapılabilir. Her metrekareye 0.3 ile 0.5 kilo arasında boya uygulaması yapılır. İşlem bitip kuruyunca bir kat daha sürülerek aynı uygulama tekrarlanır.
 
Okunma: 303     Tarih: 17.01.2023